Péče o čepel

Záleží na materiálu, ze kterého je čepel vyrobena.

Čepel vyrobená z nerezové oceli nepotřebuje téměř žádnou údržbu, pokud neberu v úvahu otření čepele od zbytků jídla apod. Žádná ocel však není na 100% nerezavějící, to platí hlavně při řezání ovoce a zeleniny (např. citron, cibule...).

U čepelí vyrobených z uhlíkových ocelí již toto neplatí. Tento materiál neobsahuje chrom, jako je to u nerezových ocelí, a proto podléhají korozi. Čepel je nutno po použití očistit a hned jak Vám to čas dovolí ji namastit.
Pokud jste nožem řezali salám, tak je čepel namazaná dostatečně, v opačném případě postačí jakýkoliv tuk nebo olej.
Pokud se o čepel z uhlíkové oceli budete starat alespoň minimálně, určitě Vám bude sloužit velice dlouho.

Care of the blade

It depends on the material used to make the blade.

A blade made of stainless steel does not need any special care, only careful cleaning from the food etc. No steel is 100% stainless, especially when cutting fruit and vegetables (e.g. lemons, onions...)
This does not apply for blades made of carbon steel. This material does not contain chrome so it corrodes. The blade must be cleaned carefully after usage and lubricate as soon as possible. If you have cut salami with the knife, the blade is lubricated enough, in other cases any fat or oil will do.
If you take care of a carbon steel blade a little at least, it will serve you for a long time.

Péče o rukojeť, střenky

Rovněž tady záleží na materiálu.

Pokud je rukojeť vyrobena ze syntetických materiálů (např. Micarta) nepotřebuje žádnou péči. Rukojeti vyrobené ze dřeva potřebují čas od času přetřít nějakým olejem např. lněným, případně čistou vazelínou.

Care of handles

It also depends on the material used.

If the handle is made of synthetic materials (e.g. Micarta), it does not need any care. Handles made of wood need to be lubricated with oil (e.g. flax oil) or Vaseline.

Používání nožů

Nože jsou především určené k řezání, takže by se k řezání taky měly používat.
V žádném případě se s nožem nesnažte házet a zapichovat do tvrdých předmětů, mohlo by dojít k vylomení části břitu nebo ulomení špičky.
Vrhací nože a mačety na sekání jsou vyrobeny z odlišných materiálů a rovněž mají jiný tvar výbrusu. Pokud potřebujete takovýto nůž, tak se na takový musíte zaměřit již při jeho výběru.

Nůž rovněž neslouží jako páčidlo či šroubovák.

The use of knives

The knives are made to cut so they should be used to cut. In any case do not try to throw the knife or jab it into hard things, a part of the blade or the spike could be destroyed.
Throwing knives and machetes are made of different materials and the shape is also different. If you need a knife like this you should choose it carefully.
The knife is not a crowbar or a screwdriver.